Close

Not a member yet? Register now and get started.

lock and key

Sign in to your account.

Account Login

Forgot your password?

Untitled Document

Trasee turistice

Propuneri de TRASEE TURISTICE


Zona turistică este vastă și cuprinde o mare diversitate de obiective turistice. Din acest motiv, vă propunem câteva variante de trasee care încearcă să ofere o structurare a obiectivelor într-o succesiune tematică.

Harta traseelor turistice (pdf. 70 MB)

Traseul nr. 1 Drumul Băieşilor (minerilor)

Marcaj: fond alb cu punct albastru în mijloc

tras1

Prin acest traseu se urmareste refacerea traseului zilnic parcurs de minerii din satele Ruda, Florese, Vălari Topliţa, Goleş care veneau să lucraze la Mina din Ghelari. Turiştii vor parcurge un cadru natural deosebit de pitoresc, presărat cu locuri în care sute de ani s-au desfăşurat activităţi legate de minerit şi topirea fierului. Este un traseu deosebit de instructiv, prin care parcurgi etape de la fabricarea mangalului în bocşe, la extragerea fierului şi topirea în primele cuptoare, pâna la profunda credinţă în Dumnezeu, caracteristică minerilor.

Distanta: 15 km

Timp necesar:  6 ore, dificultate medie.

Posibilitate de parcurgere:  traseu pietonal.

Descriere traseu
Pornire de la Centru Informare Turistică, traversarea pe poteca prin Parcul din Ghelari vizitare Biserica reformata de la 1900, si baza sportiva din apropiere, continuare pe DJ 687E , platoul Măstăcănet, pensiunea Panorama, turn de observare, sat Ruda, coborire pe poteca prin padurea comunala spre satul Vălari. Se pot vedea fostele amenajarii de bocşe de producere a mangalului pentru furnalul din Topliţa, vizitare biserica din lemn din Vălari (de la 1800), continuare traseu pe DJ 687 D pe valea pârului Vălăriţei până în localitatea Topliţa unde se vor vizita ruinele fostului Furnal de la 1700.
Întoarcerea în Ghelari se face pe poteca minerilor care traverseaza pădurea comunală până în strada Transilvaniei din Ghelari.

Traseul nr. 2   Drumul Fierului

Marcaj: triunghi roşu

tras2Se urmăreşte parcurgerea unui traseu prin care turiştii pot cunoaşte istoria exploatării minereului de  fier şi locurile de prelucrare unde, încă de pe vremea romanilor, se găseau cuptoare de obţinere a fierului.

 

Distanţa: 5 km

Timp necesar: 3 ore, dificultate medie.

Posibilitate de parcurgere:  traseu pietonal.

Descriere traseu
Pornire de la Centru Informare Turistică pe DJ 687 F până la intersecţia cu strada Minei unde sunt amplasate panouri informative cu istoricul exploatării minereului de fier. Din acest loc se poate observa întreaga carieră Lucaci. Se poate vizita cariera Lucaci, vizitare platformă Mina Centrală, coborîre pe strada Valea Caselor spre  ruinele cuptoarelor de topire a fierului din secolele IX şi XII. Aici se gasește un loc de popas și izvor de apă potabilă.
Întoarcerea se face pe poteca din pădurea comunală, zona Vrânicioare până în strada Liliacului din Ghelari, vizitare catedrala ortodoxă şi biserica de la 1770, continuare pe strada Rusca cu posibilitate de vizitare a şcolii vechi, clădirea fostului dispensar unde a stat de doua ori compozitorul Bela Bartok, vizitarea bisericii greco catolice, a cimitirul ecumenic, clădirea fostului cazinou din centrul satului Ghelari şi revenirea la Centrul de informare turistică.

Traseul nr. 3  Drumul Marmurei

Marcaj: Cruce albastră

tras3Prin parcuragera traseului, turiştii admiră forme de relief spectaculoase,  puncte de belvedere, traversează sate pădureneşti cu arhitectură specifică  locală. Înainte de ajungerea la satul Alun, turiștii parcurg un drum care pe o lungime de 1,5 km este pavat cu marmură. Se poate vizita cariera de marmură de la Alun, satul Alun unde foarte multe edificii sunt făcute din marmură inclusiv o frumoasă biserică din marmură şi o biserică din lemn din 1714.

Distanța: 24 km

Timp necesar: 9 ore, dificultate medie.

Posibilitate de parcurgere:  pedestru, bicicleta, atv, autoturism.

Pornire de la Centru Informare Turistica pe DJ 687D platou Măstăcănet, turn de observare, pensiunea Panorama, sat Ruda platoul Cornetu unde se organizeaza anual festivalul Pădurenilor, sat Poieniţa Voinii, casa memoriala Drăgan Muntean, satul Alun, cariera de marmură, biserica din lemn din 1714, biserica ortodoxă din marmură, arhitectura locală, case, grajduri, ziduri din marmură.
Întoarcerea se face pe drumul comunal pavat parţial cu marmură, Alun – Govajdia pînă la  intersecţia din zona Nădrab unde se poate opta  spre Hunedoara sau pe DC110 B spre Ghelari pe valea Rătisoarei

 Traseul nr. 4   Drumul Ecumenic

Marcaj: cruce roşie

tras4Prin parcuragera traseului,  se pot admira forme de relief spectaculoase  puncte de belvedere, se traversează sate pădureneşti cu arhitectură locală şi pot să vizita întro singură zi toate lăcaşele de cult importante din comuna Ghelari.

 

Distanţa: 35 km

Timp necesar: 12 ore, dificultate medie.

Posibilităţi de parcurgere: bicicleta, atv, autoturism.

Pornirea se poate face de la Centru Informare Turistică pe DJ 687E, apoi pe strada Rusca unde poate vizita biserica greco catolică , catedrala ortodoxă şi biserica monument, continuă pe strada Carierei spre localitatea Govăjdie unde se pot vizita biserica reformată şi biserica ortodoxă, inclusiv situl centralei hidro-electrică de la Căţănaş, furnalul de la Govăjdia (1890),  se continua traseul pe DJ 687F până la intersecţia cu DC110B spre satul Plop unde se află o biserică construită din piatră, se continuă pe drumul comunal Plop-Ruda, in satul Ruda se poate vizita biserica din piatră, traseul se continuă pe DJ 687E pînă în cartierul Cuţ din Ghelari unde se vizitează biserica reformată.

Traseul nr. 5  Aventură în Pădurenime

Marcaj: triunghi albastru

tras5Prin parcuragera traseului,  turiştii admiră forme de relief spectaculoase  puncte de belvedere, traversează de sate pădureneşti cu arhitectura locală considerată unică. Configuraţia traseului cuprinde căi de acces foarte variate: combină drumuri de la asfalt cu drum de piatră şi macadam,cărărui și teren accidentat, la care se angajează pasionaţii de auto-moto off road.

 Distanţa: 80 km.

Timp necesar: 9 ore, dificultate medie spre mare.

Posibilitate de parcurgere: motocicletă, atv, autoturism de teren.

Pornire de la Centru Informare Turistica pe DJ 687D platou Măstăcănet, turn de observare, pensiunea Panorama, sat Ruda platoul Cornetu unde se organizează anual festivalul Pădurenilor, sat Poieniţa Voinii, casa memorială Dragan Muntean, satul Bunila,  platoul Muncel 1200 m,  sat Vadu Dobrii punct de belvedere vîrfu Rusca şi Padeş peste 1300 m.
Întoarcrea se face pe DJ 687D pe valea Bîlea prin satele Hăsdau, Dăbîca, Topliţa spre lacul Cinciş sau înapoi în Ghelari prin sat Dalu Mic, peste deal până la  strada Transilvaniei Ghelari.

Traseul nr. 6  Mănăstire – lac Cinciş

Marcaj : punct roşu pe fond alb

tras6Centrul de informare – cătun Mănăstire – lac Cinciş. Traseul oferă posibilitatea vizitării unui sit cu o mînăstire veche, pădurea de castani comestibili și lacul Cinciș, o zonă turistică și de agrement cu pensiuni și un camping.

 

Distanta: 18 km

Timp necesar: 5 ore, dificultate medie

Posibilitate de parcurgere: pedestru, „nordic walking”, bicicleta, atv.

Pornirea se face de la Centru Informare Turistică pe DJ 687E, pe strada Rusca unde poate vizita biserica greco catolică, catedrala ortodoxă şi biserica monument, pensiunea Camelia se continuă pe strada Mărului care se intersecteaza cu o poteca care trece prin padurea de castani (comestibili), locul unde a fost una din cele mai vechi mănăstiri din judeţul Hunedoara, traseul se continuă pe valea pârâului Mănăstire, apoi cătunul cu acelaşi nume unde este o biserică de secol XIX şi se continuă până la lacul de acumulare Cinciş. Întoarcerea se face prin accesul la DJ 687E înapoi spre Ghelari.

Traseul nr. 7  Valea Runcului

Marcaj: punct galben pe fond alb

tras7Traseul pacurge distanța Ghelari – Valea Runcului și oferă turiștilor posibilitatea să viziteze cîteva situri ale unor obiective industriale unice la vremea lor în Transilvania și unele chiar în Europa.

 

 Distanţa: 20 km

Timp necesar: 6 ore, dificultate medie

Posibilitate de parcurgere pietonal.

Pornirea se poate face de la Centru Informare Turistică pe DJ 687E, pe strada Rusca unde poate vizita biserica greco catolică, catedrala ortodoxă şi biserica monument, continuă pe strada Carierei spre satul Govăjdia unde  se pot vizita biserica reformată şi biserica ortodoxă, inclusiv situl centralei hidro electrice de la Căţănaş, furnalul înalt de la Govăjdia de unde sau produs şi prefabricate din fier pentru Turnul Eiffel, tabăra de Centrului sportiv şcolar, terasamentul fostei linii ferate înguste, piloni de poduri sau viaducte  şi alte instalatii tehnice.
Întoarcerea se face pe poteca de legătură spre Ghelari unde putem vizita şi grota Biserica Fetelor, se continuă pe  strada Poiana pe lângă pensiunea Poiana Codrului şi apoi Centrul de Informare Turistică din Ghelari.

pan_poienita_voinii1-2

Panoramă asupra împrejurimilor satului Poienița Voinii